Certificeren wel of niet onder accreditatie?

DigiTrust certificering

We krijgen regelmatig de vraag wat nu het verschil is van certificeren mét of zonder accreditatie. Vragen als; waarom hebben wij als klant dat nodig? En kunnen we ook zonder die accreditatie onze organisatie laten certificeren en is dat dan goedkoper? Een audit onder accreditatie, komt er dan een extra inspecteur bij?

Verwarring alom, reden te meer om dit eens toe te lichten 🙂

Een organisatie in Nederland kan zich laten certificeren voor een bepaalde ISO norm. Denk daarbij aan;

  • ISO 9001 kwaliteit management
  • ISO27001 informatiebeveiliging
  • NEN7510 informatiebeveiliging in de zorg
  • ISO14001 milieu management
  • ISO 45001 Gezond en veilig werken
  • enz..

Dit certificeren wordt gedaan door en certificerende instantie, zoals DigiTrust. Een certificerende organisatie mag dus andere organisaties auditen en certificeren (lees een certificaat uitreiken). Maar hoe wordt of wanneer ben je dan een certificerende organisatie? In principe kan iedere organisatie vanaf morgen, onder eigen naam certificaten gaan uitgeven. We noemen dit een certificaat ‘niet onder accreditatie’. Een certificerende instantie kan zich voor deze ISO normen kwalificeren.

Een externe organisatie, in Nederland is dat de Raad voor Accreditatie (RvA) beoordeeld dan of de uitgevoerde audit en het hele proces eromheen voldoet aan de kwalificatie eisen. Deze eisen voor dus de certificerende organisatie staan in een zogenaamd accreditatie schema. Dit is voor de ISO27001 de ISO27006 en ISO17021. De RvA beoordeeld dus of de audits conform deze normen zijn uitgevoerd. Dit doen ze door een beoordeling op onder andere; de interne procedures, een bijwoning en dossier beoordelingen. Alleen als alles op orde kun krijg je voor een specifieke norm de accreditatie.

volgens de RvA is accreditatie: “Accrediteren betekent letterlijk: vertrouwen geven. We willen er blindelings op kunnen vertrouwen dat de kwaliteit van producten en diensten in orde is. Dat bloeduitslagen correct zijn, dat vlees niet te veel bacteriën bevat, dat roltrappen veilig zijn, dat elektrotechnici deskundig handelen … Dat kan alleen als certificaten en rapporten waarmaken wat ze beloven”

De toegevoegde waarde

Van een certificering onder accreditatie is dus, dat je weet dat de audit goed en juist is uitgevoerd. De RvA heeft het vertrouwen hierover uitgesproken naar de certificerende organisatie. Het geeft een borging en behoud van de marktwaarde van het certificaat. Ook om wildgroei te voorkomen. Belangrijk om te weten is dat op het moment dat een certificerende instelling, zoals DigiTrust een specifieke accreditatie heeft, mogen geen certificaties meer uitgeven niet onder accreditatie. In de jaren 80 werd dit nog wel eens gedaan. Dan kon je als het ware kiezen. Dit is door aangescherpte regels niet meer toegestaan.

DigiTrust heeft het vertrouwen en dus de verschillende accreditaties verkregen van de RvA. Besef dat sommige andere Certificerende Instanties hun accreditatie via andere landen heeft lopen. Volgens ons niet zonder reden.

Niet alle normen zijn onder accreditatie te certificeren. Denk daarbij aan de ISO27017, ISO27018, maar ook de NEN7512 en NEN7513.Dit komt omdat voor deze norm geen schema voor is. zoals hierboven al toegelicht; hierin staan de regels waaraan wij ons moeten houden.

En hoe zit het met keurmerken? In de voedingsindustrie kom je heel veel keurmerken tegen. Je hebt ze vast wel eens gezien. Een keurmerk kun je als organisatie, of als branche organisatie zelf ontwikkelen. Veelal ontstaan om ook vertrouwen te winnen bij de consumenten. In de industrie kom je ook verschillende keurmerken tegen. Echter, de vraag is altijd wie bepaald nu de criteria en wie beoordeeld dat? Wees je dus altijd bewust wat de werkelijk waarde is van een gecreëerd keurmerk.

Conclusie

  • Klanten kunnen alleen gecertificeerd worden
  • Een accreditatie is voor een Certificerende instelling zoals DigiTrust
  • Een certificering mét accreditatie geeft zekerheid over de kwaliteit
  • De RvA is door de Nederlandse overheid aangewezen als nationale accreditatie instantie en legt verantwoording af aan de minister van Economische Zaken en Klimaat.

Wil je weten voor welke normen DigiTrust een accreditatie heeft? Download dan het officiële document op de website van de RvA. <link>

 

Deel dit bericht

Andere berichten