Nieuwe richtlijn NCSC over veiligheidsniveau TLS

schermafbeelding-2021-01-20-om-13-14-09

Het National Cyber Security Centum (NCSC) heeft het advies mbt inrichting TLS veranderd. Het NCSC heeft daarvoor een nieuwe richtlijn gepubliceerd. Download ‘ICT-beveiligingsrichtlijnen voor Transport Layer Security (TLS) v2.1

Deze richtlijnen is bedoeld als advies bij het inkopen, opstellen en beoordelen van configuraties voor het Transport Layer Security-protocol (TLS). Een veilige TLS-configuratie is belangrijk voor het beveiligen van verbindingen op internet. TLS is ook bekend onder zijn oude naam, Secure Sockets Layer (SSL). TLS wordt in een breed scala van toepassingen gebruikt. Bekende voorbeelden zijn webverkeer (https), e-mailverkeer (IMAP en SMTP na STARTTLS) en bepaalde typen Virtual Private Networks (VPN).

Het NCSC heeft besloten TLS 1.2 in veiligheidsniveau af te schalen van Goed naar Voldoende. TLS 1.3, een grondige herziening van TLS op basis van moderne inzichten. TLS 1.2 is minder robuust dan TLS 1.3 tegen toekomstige doorontwikkeling van aanvalstechnieken.

Dit heeft twee oorzaken. Ten eerste zijn verschillende elementen van TLS 1.2 niet in TLS 1.3 opgenomen, omdat ze zwak gebleken waren. Ten tweede bevat TLS 1.3 minder kwetsbare configuratie-opties dan TLS 1.2, waardoor TLS 1.3 laagdrempeliger veilig te configureren is. Dit betekent dat verschillende categorieën aanvallen die kunnen werken op TLS 1.2 en eerdere versies, niet meer van toepassing zijn voor TLS 1.3.

Belangrijkste wijzigingen in versie 2.1

 1. Het veiligheidsniveau van TLS 1.2 is afgewaardeerd van Goed naar Voldoende.
  (richtlijn B1-1)
 2. De eisen aan de volgorde van algoritmeselecties zijn versimpeld. De volgorde wordt enkel nog op het niveau van veiligheidsniveau’s voorgeschreven.
  Gebruikt u alleen Goede algoritmeselecties? Dan hoeft de server niet langer de eigen volgorde af te dwingen.
  (richtlijn B2-5)
 3. Het ondersteunen van Client-initiated renegotation is niet langer Onvoldoende, maar Voldoende.
  (richtlijn B8-1)

Bron: NCSC

 

Deel dit bericht

Andere berichten