Informatiebeveiliging in de zorg

Met een certificering van DigiTrust toont u aan dat persoonlijke gezondheidsinformatie (patiëntgegevens) bij u wél veilig zijn.

Al meer dan 300 organisaties gingen u voor.

img_4939

Voor wie is is informatiebeveiliging in de zorg bedoeld?

Een certificering voor informatiebeveiliging in de zorg is bedoeld voor alle typen zorgaanbieders en hun toeleveranciers. Hierbij kunt u denken aan:

  • Verpleeghuizen;
  • Ziekenhuizen;
  • Fysiotherapeuten;
  • GGZ-instellingen;
  • Huisartsen;
  • Leveranciers van software;
  • Alle andere dienstverleners die met patiëntgegevens werken of hier toegang tot hebben.

Waarom is informatiebeveiliging in de zorg belangrijk?

Informatiebeveiliging is in het algemeen erg belangrijk, maar misschien zelfs nog wel belangrijker in de zorgsector waar medische en patiëntgegevens worden beheerd en uitgewisseld. Dit gebeurt steeds meer digitaal en u wilt natuurlijk voorkomen dat deze gegevens op straat komen te liggen. Nalatigheid kan dan ook grote gevolgen hebben voor de veiligheid van patiënten en hun medisch dossier.

Met trots gecertificeerd door DigiTrust

of bel met een van onze specialisten

De certificering voor informatiebeveiliging in de zorg

Op het gebied van informatiebeveiliging in de zorg biedt DigiTrust de NEN 7510 certificering aan. De NEN 7510 is een Nederlandse norm die ontwikkelt is door de NEN. Het is dé standaard op het gebied van informatiebeveiliging in de zorg. Met een NEN 7510 certificering toont aan dat u correct omgaat met deze privacy gevoelige gegevens. U laat aan uw patiënten/cliënten, leveranciers, zorgverzekeraars en andere belanghebbenden zien dat u de juiste maatregelen hebt getroffen.

Hoe kunt u zich als zorgaanbieder laten certificeren?

Door een overeenkomst tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de organisatie NEN is de norm NEN 7510 nu kosteloos beschikbaar. Om echter het certificaat te ontvangen dient u helemaal klaar te zijn voor de certificering. Hier kan DigiTrust u bij helpen.

Ons certificeringstraject heeft een aantal logische stappen.

Tijdens de Pre-audit kijken wij of u klaar bent voor de certificering. Wat is de status van het managementsysteem? Zijn er mogelijk nog zaken niet op orde? DigiTrust kan samen met u bepalen welke onderwerpen aan de orde moeten komen tijdens deze pre-audit. Ook de tijdsduur bepalen we samen. Veelal ligt dit rond tussen 2 à 4 dagen voor een goed beeld van het managementsysteem en alle beheersmaatregelen. Na iedere pre-audit levert DigiTrust u een helder auditrapport op, waarin op detailniveau wordt beschreven waar u mogelijk dus nog niet conform de eisen werkt.

Tip; dit is een veel gekozen optie. U gaat hierdoor écht met het traject beginnen en krijgt direct een goed beeld waar u als organisatie staat.

Initiële certificering

DigiTrust toetst of het systeem werkt en functioneert volgens de eisen. Deze beoordeling omvat ook de beoordeling van alle werkzaamheden op uw kantoor als op de uitvoeringslocatie. De initiële certificering bestaat uit 2 delen. De fase 1 en fase 2 audit.

Tijdens de fase 1 audit kijken we in hoofdlijnen naar uw management systeem (ISMS) en of u wel echt klaar bent voor de fase 2 audit. Ook gaan we samen het auditplan maken voor de fase 2. Wie hebben we wanneer nodig.

Tijdens de fase 2 audit toetsen we het ISMS en alle beheersmaatregelen.

Fase 1

Tijdens de fase 1 audit kijken we in hoofdlijnen naar uw management systeem (ISMS) en of u wel echt klaar bent voor de fase 2 audit. Ook gaan we samen het auditplan maken voor de fase 2. Wie hebben we wanneer nodig.

Fase 2

Tijdens de fase 2 audit toetsen we het ISMS en alle beheersmaatregelen.

Uitgifte certificaat

Bij een positieve beoordeling zal de auditor de organisatie voordragen ter certificatie. De certificatiemanager doet een kwaliteitscontrole op het dossier. Als alles in orde is ontvangt u de certificering.

Controle 1

Gedurende de looptijd van het certificaat, die doorgaans drie jaar betreft, zal DigiTrust jaarlijks een controleaudit uitvoeren. Tijdens een controle audit nemen we een steekproef op de verschillende norm elementen. Bij een positieve beoordeling zal het lopende certificaat worden voortgezet.

Controle 2

DigiTrust komt ongeveer drie maanden voor het aflopen van het certificaat langs voor de herbeoordeling. Deze beoordeling is van dezelfde omvang als die bij stap 2 en moet ervoor zorgen dat bij een positief resultaat het certificaat met drie jaar wordt verlengd.

Vragen over informatiebeveiliging in de zorg?

Onze specialisten vertellen u daar graag meer over. Bel ons op telefoonnummer 088-224 56 00, stuur ons een e-mail naar sales@digitrust.nl of gebruik ons online contactformulier. We komen graag bij u langs voor een vrijblijvende kennismaking.

Al meer dan 300 organisaties gingen u voor.