Wilt u aantoonbaar voldoen aan de BIO eisen of heeft u een ‘in-control’ verklaring nodig? Het aantoonbaar voldoen aan de BIO is een belangrijke eis voor leveranciers, maar ook voor de overheid zelf. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. DigiTrust heeft ervaring in verschillende sectoren.

BIO audits en

‘in-control’ verklaringen

Aantoonbaar voldoen aan de BIO?

Alle overheden en organisaties vebonden aan de overheid moeten sinds 2020 voldoen aan de BIO eisen. De Baseline informatiebeveiliging Overheid (BIO) is het basisnormenkader voor informatiebeveiliging binnen alle overheidslagen (Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen). Had voorheen iedere overheidslaag zijn eigen baseline, nu is er één BIO voor de gehele overheid.

De BIO heeft aanvullende eisen op de ISO27001 – bijlage A maatregelen vastgesteld. Veelal wordt dit ook uitgelegd dat de BIO aanvullende is op de ISO27002. dit is niet helemaal juist omdat de ISO27002 implementatie richtlijnen geeft voor de in Bijlage A vermelde beheersmaatregelen.

Feitelijk geeft de BIO aanvullende eisen op de bijlage A beheersmaatregelen uit de ISO27001.

De organisatie moet, bij wet voldoen aan de BIO. bij het niet voldoen is er feitelijk een wetsovertreding. Belangrijk dus dat de organisatie kan aantonen aan relevante stakeholders dat er ook daadwerkelijk wordt voldaan aan de aanvullende BIO eisen. Binnen de BIO bestaan er 3 Basis Beveiliging Niveau’s (BBN).

BIO In-Control verklaring

DigiTrust kan uw leveranciers beoordelen en een ‘in-control’ verklaring afgeven (indien ze voldoen aan de BIO controls). Conform de BIO eisen, is deze verklaring 1 jaar geldig. Neem contact met ons op voor de verschillende mogelijkheden. DigiTrust maakt daarbij ook gebruik van de CIP – BIO self assessment.

BBN 1

Bij BBN1 gaat het om wat er minimaal verwacht mag worden van de overheid voor de bescherming van informatie. We hebben hier te maken met een laag betrouwbaarheidsniveau en daarom blijven complexe eisen hier achterwege. Het gaat puur om een minimale basis eis op de beheersmaatregelen.

BBN 2

De meeste informatie binnen de overheid zal op dit niveau worden ingeschaald. Het gaat hier om goed huisvaderschap voor informatie. BBN2 is het minimale niveau waarop met persoonsgegevens gewerkt wordt. BBN2 ligt qua zwaarte op hetzelfde niveau als de oude baselines. Bij BBN2 ligt voor statelijke actoren en vergelijkbare dreigers de nadruk op ‘detectie’.

BBN 3

Bij BBN3 gaat het om informatie waar weerstand tegen statelijke of criminele actoren (of gelijksoortige dreigers) nodig is. De vertrouwelijkheid heeft hier een hogere score, de andere eisen kunnen nog altijd op midden zitten. Binnen de BIO zijn er nog geen eisen vastgesteld op BBN3 niveau voor specifieke beheersmaatregelen.

 

Bepaal het juiste BBN niveau

Om het juiste niveau te kiezen is er een baselinetoets beschikbaar. Op basis van een aantal vragen, wordt hiermee duidelijk welk BBN niveau van toepassing is. De proceseigenaar bepaalt op basis van de toets welk BBN gevolgd dient te worden.

BIO audits en kosten

In de praktijk worden BIO audits vaak gecombineerd met een ISO27001 certificering. De aanvullende BIO maatregelen worden dan meegenomen tijdens de certificerings audit. Om te komen tot een offerte voor certificeren moeten we een goed beeld hebben van uw organisatie. U ontvangt daarvoor van ons een eenvoudig intake formulier. In dit formulier kunt u uw gegevens invullen en wat de context is van uw organisatie. Wat doet u precies, welke processen heeft u, hoeveel FTE werken er in uw organisatie.

Dit is het begin van het formele DigiTrust proces, wij willen goed weten wie u bent en wat u doet. Immers uw organisatie is leidend, niet de norm.

Met de ontvangen informatie gaan we een berekening maken. Het begin van de calculatie begint altijd met het aantal FTE, dit is zo door de norm, waaraan wij moeten voldoen zo bepaald. Met alle ontvangen informatie zal DigiTrust een offerte uitbrengen.

Tip; kijk altijd scherp naar het aantal FTE en inventariseer de functiegroepen en functies. Dit kan zomaar veel tijd en certificering kosten besparen.

De certificeringaudit zal bestaan uit fase 1 en fase 2. Tijdens fase 1 kijken we goed naar uw documentatie en willen we een beeld vormen of het managementsysteem ook echt aanwezig is. Werkt het en bent u dus klaar voor fase 2. Bij fase 2 kijken we goed naar de implementatie van al uw procedures en de aantoonbaarheid daarvan.

Na beide iedere fase krijgt u direct na de audit een auditrapport. Bij een positieve afronding van fase 2 ontvangt u het officiële certificaat.

BIO compliance verklaring of combineren met een ISO27001 certificering?

Bij DigiTrust hebben we inmiddels ruime ervaring met BIO audits en hoe je dit kunt combineren met een ISO27001 certificering. Bij verschillende overheidsinstanties hebben we dit inmiddels succesvol toegepast.

Wilt u een vrijblijvend gesprek met onze back-office?

088-2245600

Tijdens een persoonlijk gesprek bespreken we:

  • welke norm het beste bij u past
  • wat een ISO certificering voor u zal betekenen, wat moet je weten!
  • hoe het audit en certificering proces zal verlopen
  • wat we van u nodig hebben voor het opstellen van een offerte
  • en uiteraard, kunt u vragen stellen over het thema informatiebeveiliging
  • bij ingewikkelde vragen kan een auditor u altijd gratis even terug bellen 

Vragen over de BIO of benieuwd naar de mogelijkheden voor een certificering?

Onze specialisten vertellen u daar graag meer over. Bel ons op telefoonnummer 088 224 56 00, stuur ons een e-mail naar sales@digitrust.nl of gebruik ons online contactformulier. We komen graag bij u langs voor een vrijblijvende kennismaking.

Softmedia behaalt ISO27001 certificering

Softmedia behaald ISO27001 certificering Voorzien van Champagne, bloemen en taart was het een feestelijk moment bij Softmedia.  Super trots was iedereen dat ze het ISO27001 in ontvangst mochten nemen. En uiteraard voel ik me vereerd om het...

2WAY behaalt ISO27001 certificering

2WAY behaald ISO27001 certificering Recentelijk heeft DigiTrust het ISO27001 certificaat mogen uitreiken bij 2WAY. Het mooie hierbij is dat ze zelf de verantwoordelijkheid hebben genomen om daarbij de aanvullende eisen uit de BIO (Baseline...

De nieuwe ISO27001 komt eraan, wat betekent dit voor je ISMS?

Sinds de nieuwe ISO 27002:2022 in Maart is gepubliceerd, krijgen we veel vragen vanuit de markt. Wanneer komt de nieuwe ISO27001? Moeten we een nieuw ISMS bouwen? Wat voor invloed heeft dit op mijn NEN7510 certificering? Wanneer worden we volgens...

DigiTrust B.V.

Achtseweg Zuid 159R

5651 GW Eindhoven

088-224 56 00
sales@digitrust.nl